Sportlov på kommande!

Igår var mamma, Agnes och Henrik hit, och även Karolina kom hit en sväng. Det var riktigt trevligt, och jag måste nog säga att jag tycker att jag har en bra familj!

Ikväll ska jag, riktigt just, på ledarskola. Denna skoldag har känts lite lång stundom, men nu är den slut, och skoldagen imorgon är kort. Sportlovet närmar sig med stormsteg. Efter skolan imorgon åker jag till Korsnäs, och sen åker jag med min familj till Närpes, och sen på lördag åker vi hem. Det ska bli skönt att vara hemma en vecka, men jag måste säga att det tillika känns lite random. Jag har inte hunnit tänka så mycket på det.
Vardagligt | | Kommentera |

Lydiga fångar och gröt

Denna måndag tänker jag ta med mig ett bibelord. "De vapen som vi strider med är inte svaga utan har makt inför Gud att bryta ner fästen. Ja, vi bryter ner tankebyggnader och allt högt som reser sig upp mot kunskapen om Gud. Och vi gör varje tanke till en lydig fånge hos Kristus" 2 Kor 10:4-5. Hur gör man varje tanke till en lydig fånge hos Kristus? Då tänker jag som så: Vi får släppa, tvinga bort, alla de där dumma tankarna, som vi på ett sätt vill tänka, men som ändå är negativa för oss. Det tänker jag tänka på idag!

Igår lagade jag en ny sorts gröt till frukost. Jag hittade inspiration till den på matomspunnet.blogg.se.

Banangröt

0,5 dl havregryn
0,25 dl havrekli
ca 2,5 dl vatten
salt efter smak
banan

Låt gröten koka i ca 5 min. Mosa sedan bananen och blanda ned den då gröten kokat klart. Servera med mjölk, och till exempel russin, hackade dadlar och plommonsylt.

Ha en bra vecka!
Recept | | Kommentera |

En fastlagsbulle, som är nyttig? Hm...

Jag har ju fastnat för det här med att försöka laga nyttiga bullar, så idag tog jag mig an fastlagsbullorna. Jag vet inte om man kan kalla min fastlagsbulle för fastlagsbulle, då den varken innehåller grädde eller mandelmassa, eller socker i några större mängder, men god var den! Jag är tämligen svag för torkad frukt, nötter, frön, kvarg och så skållade havreflingor (i bröd), och dessa mina favoritsmaker passar alltså också i fastlagsbulleform. Dessutom är ju de här sakerna ganska nyttiga, så därför vågar jag till och med mig på att kalla min skapelse för nyttig. Ifall om det finns någon likasinnad, är receptet här:

Nyttig fastlagsbulle alá Sophia


Bullar (eller snarare bröd):
100 g havreflingor
50 g havrekli
5 dl mjölk, gärna 3 % fett

Koka upp mjölken och häll den över havren. Låt stå över natten, eller tills det svalnat.

50 g jäst
ca 40-50 g muscovado råsocker
1 tsk kardemumma
vetemjöl
75 g smör
knappa 2 tsk salt

Blanda jästen, råsockret och kardemumman med skållet. Tillsätt så mycket vetemjöl att degen inte kladdar och så att man kan knåda för hand, men den ska ändå vara mjuk och mysig. Knåda sedan in smöret, lite i taget och tillsätt lite till vetemjöl vid behov. Knåda in saltet till sist. Sammanlagt ska den knådas i ca 15 min. Låt jäsa 1 h. Forma runda bullar i önskad storlek, och låt dem jäsa på plåt i ca 1 h. Pensla med ägg om så önskas, och grädda dem i 15-20 min i 225 grader.

Fyllning: (mängd enligt hur mycket fyllning du önskar!)
torkad frukt i små bitar, t ex russin, aprikoser, dadlar, päron...
solrosfrön
hackad mandel
hackade cashewnötter
kokosflingor
linfrön
honung
en klick smör
citronsaft/äppelvinäger

kvarg

Rosta fröna och nötterna i en kastrull, och ta den av plattan så de börjar få färg. Blanda ned fruktbitarna, honung och smör efter smak. Smaksätt eventuellt med en droppe äppelvinäger eller citron. Klipp ett lock från bullen, gröp ur lite inkråm som blandas med fyllningen. Fyll bullen med önskad mängd fyllning, lägg på en önskat stor klick kvarg, och toppa slutligen med locket. Njut!

Förutom att baka idag så har jag varit och handlat, städat och tagit en liten promenad. Jag kom tillbaks till Vasa tolvtiden, efter att ha varit till Närpes över natten. På Filafriday hade vi nog det trevligt också, och vaniljbullarna som jag hade bakat blev nog uppskattade, tror jag. Nu ska jag ta de lugnt och vila lite resten av kvällen, efter denna intensiva vecka. Kanske jag ska ringa mamma...
Recept | | En kommentar |
Upp