Ett lyckat misslyckande

Precis liksom ifjol går detta sportlov i bakningens tecken, och nu med mera surdeg och långjäsning än någonsin! Igår lyckades jag äntligen baka ett bröd som smak- och konsistensmässigt var vad jag önskade. Utseendet på brödet däremot, kunde man säga mycket om.

Ja, slutetappen av bakningsprocessen förlöpte helt enkelt inte smärtfritt: Jag skulle stjälpa upp brödet ur formen (i brist på jäskorg), och förstås, så hade det ju kladdat fast, trots att jag mjölat ordentligt. Följaktligen ligger min omhuldade deg i en oformlig, oregelbunden, mjölig klump på plåten – inte precis vad jag hade tänkt mig. Nåväl, det andra brödet får stanna kvar i formen, och så slänger jag in dem i ugnen.

Och då sker underverket – degen gaskar upp sig och antar formen av ett bröd. Fantastiskt! Jag får nästan en liten kick. När jag några timmar senare smakar på brödet blir jag inte heller besviken. Dock hade det gärna fått vara lite syrligare – min rumstempererade surdeg är nästan väl mild i smaken.

Eftersom inlägg med bilder på mat, utan recept, är lite tråkiga, så kan jag ju lägga upp någon sorts recept på mitt lustiga bröd här också.
 

Surdegsbröd med linfrön och rågkross

2 bröd

Dag 1

150 g rågkross
75 g linfrön
300 g vatten

Koka upp vattnet, och slå det över rågkrossen och linfröna. Låt blandningen stå i några timmar minst.

30 g grovt havssalt
30 g honung
200 g bubblig surdeg (som matats kvällen före)
400 g vatten
250 g speltmjöl
500 g vetemjöl

Blanda samman alla ingredienser med skållningen till en jämn deg. Låt stå 1 timme innan du knådar degen. (Under tiden hinner mjölet suga åt sig av vätskan samtidigt som glutentrådar börjar bildas – således blir degen lättare och behagligare att knåda.) Knåda sedan degen ca 15 minuter för hand. Mjöla degen och vik in den i en bakduk. Lägg den i en plastskål eller –låda med lock, och låt jäsa i kyl i 24 timmar.

Dag 2

Kontrollera att degen jäst till dubbel storlek. Om inte – låt den stå en par timmar i rumstemperatur. Dela degen i två delar, och forma till två bröd (om det blir väldigt fult så gör det inget, för det reder nog upp sig sedan). Mjöla bröden och lägg dem på en plåt, i en ordentligt mjölad plastlåda eller bunke (på egen risk!) eller – kanske mest funktionellt – i rejält mjölad jäskorg. Låt bröden jäsa ytterligare i 24 timmar.

Dag 3

Äntligen dags för gräddning! Värm ugnen till 250 grader, och ställ in en panna som du slår hett vatten i, så att det bildas vattenånga. Förvärm plåten och stjälp sedan upp bröden (detta gäller alltså om du jäst bröden i en låda eller korg), och lägg in dem i ugnen. Sänk temperaturen till 225 grader, och grädda dem i ca 50 minuter.

Ge dig sedan till tåls och låt dem stå minst 45 minuter innan du skär upp dem. Begrunda ditt förunderligt, självjästa bröd, och njut av underverket!

Hehe.

Idag har jag bakat ett chokladbröd med 70 % choklad, torkad frukt och nötter. Tyvärr råkade jag tillsätta lite för mycket salt, så det blev inte lika gott som när jag bakade ett liknande bröd ifjol. Äsch.

Bröd, Surdegsbröd | Surdegsbröd, Surdegsbröd med linfrön och rågkross, Utan jäst | | En kommentar |

Något att begrunda

Idag är det den första dagen av fastetiden. Jag fick för mig att jag detta år skall avstå från kött och raffinerat socker - nog egentligen sådär helt av icke-fromma skäl, om jag ska vara ärlig. I första hand tycker jag att det är roligt och utmanade, så på det sättet är inte min fasta särskilt mycket till fasta.
 
Imorse snubblade jag däremot över Jesaja 58:6-10, som påvisar hurdan fasta Gud vill ha. Ja, hurdan fasta han inte vill ha har jag läst om tidigare, men denna beskrivning av en god fasta var ny för mig - jag fick något att begrunda.
 
"Nej, detta är den fasta jag vill ha:
Lossa orättfärdiga bojor, 
lös okets band, 
släpp de förtryckta fria, 
bryt sönder alla ok,
ja, dela ditt bröd åt den hungrige 
skaffa de fattiga och hemlösa en boning, 
kläd den nakne
var du än ser honom 
och drag dig inte undan för den som är ditt kött och blod.
Då skall ditt ljus bryta fram
som morgonrodnaden 
och ditt helande visa sig med hast. 
Din rättfärdighet
skall gå framför dig 
och Herrens härlighet
följa i dina spår.

Då skall Herren svara
när du åkallar honom. 
När du ropar, skall han säga:
"Se, här är jag." 
Om du gör dig av
med varje slags ok, 
om du slutar att peka finger
och tala onda ord,

om du delar med dig
åt den hungrige av det du har 
och mättar den som lider nöd, 
då skall ditt ljus gå upp
i mörkret 
och din natt bli lik middagens ljus."
 
Om ändå mitt liv under den kommande månaden skulle kännetecknas av dessa rader! Vilken utmaning.
 
- I så fall får jag nog se till att värna om en god nattsömn först.
 
Funderingar | Fasta, Jes 58:6-10 | | Kommentera |

Vem behöver jäst...

När man har en bubblig vetesurdeg och mycket tid?
 
Idag, eller ja, i själva verket redan igår, gjorde jag slag i saken och inledde min jästfria area, inspirerad av min nya bok: Jag har bakat fastlagsbullar med surdeg.
 
De hade en lätt syrlig smak, men jag tyckte att den gjorde att de smakade fylligare. Dock hade det gärna fått vara mera smör och socker i dem... Aningen torra blev de - jag hade smusslat i lite speltmjöl, och - givetvis - hade jag bakat dem med jäst skulle de nog ha blivit ännu luftigare, men just nu är luftighet inte mitt primära mål.
 
Åh, jag blir så glad av surdeg! Jag känner mig så frigjord i min brödbakning, äntligen! (Hehe.)
 
Vi hade styrelsemöte med studentmissionen hos mig idag, så jag passade på att bjuda på mina fastlagsbullar! (Snart verkar det väl som att jag bedriver en reklamkampanj, med mat i fokus, för att värva folk till styrelsen här på bloggen...)
 
Bröd | Fastlagsbullar, Fastlagsbullar med surdeg, Semlor, Surdeg | | Kommentera |
Upp