Östeuropeisk mat

För några veckor sedan hade vi östeuropeiskt tema i skolan: I en kurs som vi har just nu, har vi gruppvis ansvarat för att presentera olika delar av europisk matkultur - min grupp hade Östeuropa (jag är ju lite svag för det här östliga). Bland annat planerade vi en meny, som vi tillsammans tillagade i klassen.
 
Först ut på tallrikarna var den ryska rödbetssoppan Borsjtj.
 
 Förrätt nummer två var Latkes med Tatarski (en röra) från Polen. Latkes påminner vanligtvis lite om rårakor, men denna variant var lite annorlunda eftersom den gjordes på zucchini. Smakmässigt påminde de om spenatplättar, för dem som är förtjusta i sådana...
 
Dessa Latkes var faktiskt riktigt goda - här är receptet.
 
Latkes

500 gram zuccini
4 vårlökar med några centimeter av den gröna stjälken
1 stort ägg
2 msk vetemjöl
½ tsk salt
en nypa vitpeppar
matolja (till fritering)

Skölj, skala och kärna ur zuccini. Lägg zuccini och vårlökarna i en matberedare och mixa i mindre bitar.Tillsätt ägg, salt, peppar och mjöl och mixa igen tills smeten är helt slät.

Värm några deciliter olja i en kastrull. Ta en matsked och klicka ner smeten i matoljan en sked i taget. Smeten
måste tillagas direkt! Om den får stå är det risk att den blir vattnig.

Ta upp plättarna med en hålslev när de blivit gyllenbruna. Låt rinna av på hushållspapper. Servera gärna med gräddfil eller smetana.

En av huvudrätterna var Bryndzové Halušky - Slovakiens nationalrätt. Maträtten bestod av degklumpar med råriven potatis, som kokades och blandades med fårost och serverades med stekt, rökt sidfläsk - annorlunda, men nog ändå helt smakligt.

Bryndzové Halušky

3 potatisar
5 msk vetemjöl
1 ägg
1 tsk salt
ca 1,5 l vatten
2 msk salt
slovakisk fårost – bryndza (eller fetaost mixad med lite färskost och mjölk)
200 g rökt sidfläsk
gräslök eller dill

Skala potatisen och riv dem fint. Tillsätt ägg och mjöl, och salt. Degen får inte vara för lös, men inte heller för 
stabbig.

Koka upp vattnet tillsammans med saltet. Klicka ner teskedsstora bitar av smeten i det kokande vattnet. Håll 
vattnet kokande hela tiden. Koka degbitarna i några minuter tills de flyter upp till ytan. Låt dem rinna av i ett 
durkslag.

Blanda fårosten med degbitarna.

Tärna det rökta sidfläsket fint, och stek det i en panna. Toppa haluškyn med fläsket.

Den andra huvudrätten kom från Tjeckien, nämligen Vepro, knedlo & zelo - klimp med kassler, sås och surkål - och påmindre i vissa avseenden om haluškyn. Jag tyckte om Vepro, knedlo & zelo: Speciellt surkålen bidrog med smaker som vi kanske inte är så vana vid här. Klimpen var godare än den ser ut!

Vepro, knedlo & zelo
 
1 msk matolja
1,5 tsk salt
2 tsk vitlökspulver
1 msk senapspulver
2 msk (hel) kummin
1 tsk grovmald svartpeppar
1 kg kassler 
1 st gul lök
1 dl öl (3.5%)
 
Blanda olja, salt, vitlökspulver, senapspulver, kummin och svartpeppar, och gnid in fläsksteken med 
kryddblandningen.Hacka löken och lägg i en ugnsfast form, slå på öl och lägg på köttet. Stek mitt i ugnen i 175grader tills innertemperaturen når 67 grader, använd en termometer. Gör gärna en brunsås av skyn från köttet, och servera till.
 
25 gram jäst
3 dl vatten
1 tsk salt
1 tsk strösocker
2 skivor vitt bröd (smulat)
5 dl mjöl
1 st ägg
 
Lös upp jästen i vattnet, och tillsätt socker och salt. Tillsätt brödsmulorna, mjölet och ägget. Arbeta till en smidig deg - tillsätt mer mjöl vid behov. Låt jäsa i 30 minuter. Rulla ut degen till två rullar, och sjud rullarna 
20 minuter i en stor gryta med saltat vatten.
 
140 gram bacon
1 st gul lök
500 g surkål
1 tsk kummin
salt, peppar

Stek baconet knaprigt. Lyft upp och stek hackad lök. Tillsätt surkålen och krydda med kummin. Smaka 
av med salt och peppar.
 
Till huvudrätten åt vi också Borodinskybröd, som är ett mörkt bröd från Ryssland. Huvudsakligen bakas det på rågmjöl, tillsammans med sirap och lite surdeg. Malen koriander ger brödet en karakteristisk smak.
 
En måltid är inte komplett utan efterrätt, och ännu bättre blir det med två. Som avslutning på denna östeuropeiska måltid lagade vi Halva och Kohuke.
 
Halva finns i olika varianter och former - vår variant gjordes av främst av mjöl, socker, smör och nötter. Tyvärr blev den nog en besvikelse för mig; jag hade tänkt att den skulle bli sötare och smörigare än vad den blev...
 
Kohuke är en efterrätt från Estland, och utgörs av sötad kvarg, smaksatt med vanilj, med choklad runtom. Den var däremot riktigt god, i mitt tycke, om än lite annorlunda, och knepig att tillreda.
 
 
Grönsaksrätter, Huslig ekonomi, Kött | Borodinskybröd, Borsjtj, Bryndzové Halušky, Halva, Huslig ekonomi, Kohuke, Latkes, Vepro, knedlo & zelo, Östeuropeisk mat | | Kommentera |
Upp