Pyssel för pysslandets skull

Under hela den gångna veckan har jag känt en barnslig lust att pyssla. Idag tog jag därför tillfället i akt och plockade fram hela förrådet av potentiella pysselkomponenter. Efter en eftermiddag och kväll i påskpysslets tecken gapar "sälgkissorna" (min käre kusin upplyste mig om att det inte var vide jag hade plockat, utan sälg) och björkriset inte lika tomma längre.
 
Jag skrev att jag har haft en barnslig lust att pyssla. Barnslig mycket därför att, när jag var liten var att pyssla en av mina favoritsysselsättningar. Nu när jag inte längre är så liten, har mitt pysslande nästan alltid ett bestämt mål av nödvändighet.
 
Därför var det så angenämt och skönt att klippa och klistra idag - bara för att jag ville - utan något specifikt, viktigt ändamål: En liten glimt av barndomens bekymmerslöshet och rena skaparglädje.
 
... Sen längtar jag efter påsken också, så jag finner ett speciellt stort nöje i allt som är påskrelaterat.
 
Bilder, Kreativt, Påsk | Pyssel, Påsk, Påskpyssel | | Kommentera |

Spelkväll

Denna helg har jag spenderat i ensamhet i Vasa - jag har nämligen gått en ÖPU-kurs både igår kväll och idag. För att inte bli alldeles isolerad, så inbjöd jag mina "pojkvänner" på spelkväll tidigare denna vecka. Jag hade nämligen äntligen fått min försenade julklapp, "7 Wonders"; ett sällskapsspel.
 
(Ja, där fick mina fötter vara med på ett hörn också.) Det var en trevlig kväll - om någon annan vill komma på en omgång någon kväll, så var ni bjud in er!
 
Imorgon skall jag vila upp från allt jag kan tänkas tycka att jag måste göra, och kanske påskpyssla lite istället.
 
Bilder, Nyttigare sötsaker, Vardagligt | 7 wonders, Spelkväll | | Kommentera |

Pajens dag

Igår upplyste kusinvitamin mig om att det var pajens dag i lördags, och - tänka sig - helt ovetande hade jag faktiskt gjort två salta pajer till serveringen på ungdomssamlingen! Jag gjorde en tacopaj och en grönsakspaj, och speciellt grönsakspajen blev god (hehe, det var i och för sig den enda jag smakade på).
 
Så, för att det inte skall bli så torrt och tråkigt här på min blogg så kommer receptet! (Jag har dock ingen bild, så lite tråkigt blir det nog ändå.)
 
Tomat-, purjo- och fetaostpaj
 
Botten
100 g rumsvarmt smör
1,5 dl havregryn
0,25 dl rågmjöl
1,25 dl vetemjöl
en nypa salt
2 msk kallt vatten
 
Äggstanning
3 ägg
0,75 dl creme fraiche
1,75 dl mjölk
salt
svartpeppar
 
Fyllning
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
lite olja
1 rödlök
1-2 tomater
100 g fetaost (gärna i hel bit)
några deciliter riven ost
 
Arbeta snabbt samman ingredienserna till pajdegen. Tryck ut degen i en smord pajform, och låt vila i kylen 15-30 minuter. Förgrädda pajskalet i 225 grader i ca 10 minuter.
 
Strimla purjolöken och finhacka vitlöken. Fräs löken i olja tills den mjuknat, och smaka av med salt. Skiva rödlöken och tomaterna. Vispa samman ingredienserna till äggstanningen, och smaka av med salt.
 
Fyll pajskalet med purjolöksblandningen, och häll över äggstanningen. Strö över lite riven ost, och fördela största delen av lökringarna ovanpå. Strö över ett jämnt lager ost, och smula över hälften av fetaosten. Fördela tomatskivorna ovanpå, och toppa med de sista lökringarna och smulad fetaost. Grädda pajen i 200-225 grader i 30-45 minuter, tills den "stannat".
 
Ha en trevlig vecka i vårvädret!
 
Grönsaksrätter, Pajer | Grönsakspaj, Pajens dag, Purjolökspaj, Tomat-, purjo- och fetaostpaj | | Kommentera |
Upp