Med utrymme för dessert

Under söndagarna sedan jag kom hem har jag haft som programpunkt att tillreda någonting sött, och bägge gånger har lotten fallit på en nyttigare variant av det söta.
 
Först ut var en kryddig chokladkaka som jag toppade med hemlagat jordnötssmör, kokosgrädde, skivad banan och lite 70 procentig choklad. Den blev inte så lyckad att jag delar med mig av receptet, men om jag någon gång förverkligar mitt utvecklingsförslag - jag skulle fylla kakan med jordnötssmör och banan, och toppa den med en avokadochokladmousse - kanske jag lägger upp det här!
 
Följande söndag gjorde jag en äppelpuré med vanilj, som jag toppade med vispad grädde och mandelkrisp. Denna gång stod mamma för inspirationen; hon hade nämligen fått en liknande dessert på jobbet.
 
Här är ett ungefärligt recept!
 
Äppelpuré med vanilj och mandelkrisp
 
äpplen, både syrliga och söta
råsocker
vaniljpulver
 
mandelflagor
honung
kokosolja
en nypa salt
 
Lägg ugnen på 200 grader. Skala äpplena och skär dem i mindre bitar. Lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper, och strö över lite råsocker. Lägg in i ugn och låt äpplena bli mjuka. Om det vill sig väl, får sockret gärna karamelliseras! När äpplena är mjukas mixas de med vaniljpulver till en jämn puré. Tillsätt lite vatten om purén är för tjock.
 
Hetta upp kokosoljan och honungen i en stekpanna. Tillsätt mandeln och en nypa salt, och rosta under omrörning. Se upp så att den inte bränns!
 
Toppa purén med en klick vispad grädde och mandeln.
 
 
Bakelser, Desserter, Nyttigare sötsaker | Kryddig chokladkaka, Nyttigare sötsaker, Äppelpuré, Äppelpuré med mandelkrisp | | 2 kommentarer |
Upp