Kroppkakor?

Den här veckan hade vi svensk och norsk matlagning i skolan, och vi gjorde bland annat kroppkakor. Kroppkakor är runda bollar av en deg på kokt potatis och vetemjöl, fyllda med stekt fläsk och lök. De serveras med smält smör och lingonsylt. Lite spännande låter det ju, eller hur?
 
Jag har i flera års tid velat pröva denna maträtt, så nu, slutligen, stillades min nyfikenhet.
 
 Hur smakade då dessa "degkroppar"? Helt okej: De var goda på sitt eget sätt - inte supergoda - men ändå helt smakliga, om än lite speciella. Det skadar aldrig att pröva! Här rä receptet:
 
Kroppkakor
 
Deg
1 kg potatis
2 ägg
1 tsk salt
2,5 dl vetemjöl
 
Fyllning
150 rimmat sidfläsk
1 gul lök
salt, peppar
 
Skala och skär potatisen i bitar. Koka den mjuk och låt svalna. Pressa den genom purépress eller mosa den med potatisstöt.

Skär fläsket till fyllningen i små tärningar. Skala och finhacka löken. Bryn fläsket i en panna. Lägg i löken och låt alltsammans fräsa en stund. Smaka av med peppar.
 
Blanda den mosade potatisen med lätt uppvispat ägg, mjöl och salt. Rör inte för mycket. Forma degen till en rulle och skär den i ca 12 bitar (eventuellt fler). Gör en fördjupning i varje bit och lägg i en knapp matsked av fyllningen. Tryck ihop degen över fyllningen och forma till runda, lite platta bullar.
 
Koka upp vatten och salt, och lägg i några kroppkakor i taget och koka dem 10-12 min, eller ca 5 min efter det att de flutit upp. Ta upp dem med hålslev och servera dem varma med lingonsylt och smält smör.
Kött | Kroppkakor, Svensk mat | |
Upp