Med vår östra granne till bords

I söndags ordnade jag en rysk middag för min familj. Efter att ha skrivit ett långt arbete om Rysslands matkultur, kunde jag förstås inte låta bli att göra en ryskinspirerad måltid. Upplägget blev väl inte sådär urryskt - eftersom jag i så fall fått jobba i en hel vecka för att få överdådet av mat till stånd - så istället valde jag ut några rätter och livsmedel som representerar de mest typiska dragen i det ryska köket.
 
Som förrätt gjorde jag blinier, med de klassiska tillbehören rom och smetana. Dessutom hade jag dukat fram saltgurka, surkål och inlagd rödbeta, för att ge ett smakprov med ofta återkommande inlsag på det ryska matbordet.
 
Till blinierna, boveteplättarna vill säga, använde jag surdeg istället för jäst, surdegsvän som jag är. De blev goda, och de var kanske just blinierna som gick bäst hem hos mina provsmakare.
 
Som huvudrätt hade jag gjort en soppa. Vanligtvis inleder soppan måltiden i Ryssland, men jag valde att ha den som huvudrätt istället. Jag gjorde Rassolnik, som är en köttsoppa med bland annat saltgurka, dill och tomat - lite annorlunda mot hur vi serverar vår köttsoppa! Den var godare än vad jag förväntat mig, speciellt med en klick smetana på toppen. Till soppan bjöd jag på ett ryskt svartbröd med koriander, Borodinskybröd. Det var lite för surt för min smak - det hade gärna fått vara lite sötare... Receptet som jag utgick från till soppan hittade jag här, och brödreceptet jag använde fann jag på denna sida. Jag använde längre jästider, dock.
 
Eftersom jag egentligen inte orkade göra någon efterrätt (efter en vecka fylld med matlagning och bakning ha ja nästan fått fyllnan), så tackade jag min lyckliga stjärna för att inlagd frukt traditionellt varit en populär sötsak i Ryssland. Då äpplen dessutom är en av de allra vanligaste frukterna i landet, tyckte jag att äpplena som jag kokade in i en kryddlag i höstas var en utmärkt avslutning på middagen - tillsammans med en stor klick grädde!
 
Hungriga behövde vi inte gå från bordet i alla fall, även om en del förhöll sig mera kritiskt till vissa smaker...
Bröd, Huslig ekonomi, Soppor, Surdegsbröd | Blinier, Borodinskybröd, Inlagda äpplen, Rassolnik, Rysk matkultur, Rysk middag | |
Upp