Pajens dag

Igår upplyste kusinvitamin mig om att det var pajens dag i lördags, och - tänka sig - helt ovetande hade jag faktiskt gjort två salta pajer till serveringen på ungdomssamlingen! Jag gjorde en tacopaj och en grönsakspaj, och speciellt grönsakspajen blev god (hehe, det var i och för sig den enda jag smakade på).
 
Så, för att det inte skall bli så torrt och tråkigt här på min blogg så kommer receptet! (Jag har dock ingen bild, så lite tråkigt blir det nog ändå.)
 
Tomat-, purjo- och fetaostpaj
 
Botten
100 g rumsvarmt smör
1,5 dl havregryn
0,25 dl rågmjöl
1,25 dl vetemjöl
en nypa salt
2 msk kallt vatten
 
Äggstanning
3 ägg
0,75 dl creme fraiche
1,75 dl mjölk
salt
svartpeppar
 
Fyllning
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
lite olja
1 rödlök
1-2 tomater
100 g fetaost (gärna i hel bit)
några deciliter riven ost
 
Arbeta snabbt samman ingredienserna till pajdegen. Tryck ut degen i en smord pajform, och låt vila i kylen 15-30 minuter. Förgrädda pajskalet i 225 grader i ca 10 minuter.
 
Strimla purjolöken och finhacka vitlöken. Fräs löken i olja tills den mjuknat, och smaka av med salt. Skiva rödlöken och tomaterna. Vispa samman ingredienserna till äggstanningen, och smaka av med salt.
 
Fyll pajskalet med purjolöksblandningen, och häll över äggstanningen. Strö över lite riven ost, och fördela största delen av lökringarna ovanpå. Strö över ett jämnt lager ost, och smula över hälften av fetaosten. Fördela tomatskivorna ovanpå, och toppa med de sista lökringarna och smulad fetaost. Grädda pajen i 200-225 grader i 30-45 minuter, tills den "stannat".
 
Ha en trevlig vecka i vårvädret!
 
Grönsaksrätter, Pajer | Grönsakspaj, Pajens dag, Purjolökspaj, Tomat-, purjo- och fetaostpaj | |
Upp