När lugnet infinner sig

Höstterminen lider mot sitt slut. I början av hösten undrade jag hur jag skulle överleva denna termin. Det kändes som att jag hade allt för mycket skolarbete och övrigt engagemang framför mig.
 
Nu börjar allt vara klart, dock - och jag lever i all önsklig välmåga.
 
Faktiskt, så måste jag medge att det känns lite förunderligt att inte ha något att stressa över denna vecka, nästan lite tråkigt. Det är så lugnt. Förvisso har jag några uppgifter kvar att göra, men de är till kurser som fortsätter efter julen, och en stor del är ändå redan gjord redan.
 
Detta år har jag tydligen också lyckats undslippa min sedvanliga julstress, verkar det som. Jag har inte stickat så många julklappar i år, så det är väl därför.
 
Nu ska jag njuta av de kommande veckorna, och försöka hitta julfrid i olika former (ja, det finns ju olika dimensioner av den här friden).
 
De senaste veckorna har jag deltagit i ett flertal julfester. Och till varenda en av dem, faktiskt, har jag bidragit med bröd, varav brödet två gånger varit en "sirapig" surmjölkslimpa - Agnes och Henriks favorit. Här är receptet!
 
Agnes och Henriks favoritlimpa
3 st
 
7,5 dl surmjölk
50 g jäst
3 dl sirap
1 msk stött anis
1 msk stött fänkål
400 g grahamsmjöl
eller 200 g grahamsmjöl och 200 g rågmjöl
800 g vetemjöl + 100 g till utbakning
60 g smör
4 tsk salt
 
Värm surmjölken fingervarm. Lös upp jästen, och tillsätt sirap, kryddor och det grova mjölet. Tillsätt vetemjöl efterhand (minst 800 g brukar nog behövas). Knåda samman degen, och knåda in smöret för hand, an efter. När du knådat degen cirka 10 minuter, tillsätt saltet och knåda 5 minuter till. Dessa limpor brukar bli bäst när de knådas för hand.
 
Låt degen jäsa till dubbel storlek, minst 60 minuter. Forma degen till tre avlånga limpor, och låt dem jäsa i minst 60 minuter till. Pensla limporna med sirapsvatten, och grädda i 200 grader i cirka 45 minuter. Låt bröden svalna innan de skärs upp.
 
Dessa limpor brukar oftast vara uppskattade. ;)
Bröd | Agnes och Henriks favoritlimpa, Jul, Jullimpa, Limpa | |
Upp