När det enklaste smakar bäst

Jag är ju en vän av invecklade och tidskrävande recept, speciellt när det kommer till bakning, men ibland (alltför ofta) får jag bara konstatera att det är de enklaste recepten som är de godaste! Utan allt vad fördegar, surdegar och långa jästider heter.
 
Jag har alltså gjort munkar idag.
 
Jag provlagar recept inför praktiken nämligen, som jag har i april. Eftersom jag vet att de blev goda, betyder det att jag ännu en gång bröt min sockerfasta (för att veta om receptet var något att ha, var jag ju tvungen...), som inte är någon egentlig fasta, utan bara ett undvikande. Skulle jag inte syssla med detta undvikande skulle nog mer än en munk slunkit ned. 
 
Så här kommer receptet, som en liten tjuvstart på våren och första maj...
 
Munkar
20 st
 
2,5 dl mjölk
25 g jäst
1 ägg
0,75 tsk salt
0,75 dl socker
2 tsk kardemumma
ca 9 dl vetemjöl
50 g smör, rumsvarmt
 
Olja
 
Socker blandat med kanel och vanilj
 
Värm mjölken fingervarm och lös upp jästen. Blanda ner ägg, socker, salt och kardemumma, och den största delen av mjölet. Knåda in det mjuka smöret, och eventuellt lite mera mjöl, till en smidig deg (den skall ej vara för fast). Låt jäsa under duk till dubbel storlek, 30 minuter borde räcka. Dela degen i 20 delar, och rulla dem till runda bullar.
 
Hetta upp oljan till 180 grader i en kastrull, och fritera munkarna i 5-7 minuter. Vänd dem en gång under tiden. Låt dem snabbt rinna av på ett hushållspapper, och sockra dem sen, medan de ännu är varma. Jag brukar lägga sockret och kryddorna i en papperspåse, så går det lätt att lägga ner munkarna och skaka om.
 
Som huslig ekonomi-lärarstuderande borde jag ju också påminna om säkerhetsaspekten... Se till att ha ett lock till hands ifall om det börjar brinna, och häll aldrig vatten på het olja!
 
 
 
Nu ska jag gå ut på en lång promenad, och njuta av vårluften.
Bullar | Munkar | | En kommentar |

Vinterns sista andetag

Förra söndagen var jag hos mina kusiner, och vi åkte till villan; njöt av den is som ännu fanns kvar - och den isen var det minsann inget fel på! Den var helt blank, och utomordentlig att skrinna på.
 
 
Och här kommer en bild som verkligen inte är till min fördel, men jag kunde inte låta bli att skratta när jag såg mig i spegeln: Jag hade lånat Oskars mössa nämligen, och resultatet blev ett "ägghuvud", eller kanske "egghead" om det låter bättre. Karolina, den här bilden tillägnar jag dig!
 
Vardagligt | Fladan, Is | | En kommentar |

Gult

Idag är jag lite lyssnar jag på Bengt Johansson med "Hosianna" och "Det finns djup i Herrnes godhet" - det passar mig bra just nu. Jag längtar efter min familj en smula. Längtar efter vår och påsk, och tänker lite på tider som farit.
 
Men ack, nu är jag här i Vasa, med en drös av skolarbete.
 
Nä: Det är egentligen inte så illa det heller, för solen lyser och jag börjar ha mina praktik-funderingar på klart.
 
En annan trevlig sak som jag har gjort idag, som jag i och för sig gör alla dagar, är att laga mat och äta... Till frukost gjorde jag en tunnbrödpizza, med de sista skinkskivorna jag hade. (Och JA, jag har köpt tunnbröd, eftersom jag behövde det när jag skulle provlaga tunnbrödsrullar inför praktiken...) Den sista skvätten vaniljyoghurt jag hade fick också vara med på ett hörn, i sällskap av ett stort och saftigt äpple.
 
 
Till lunch/middag hade jag lite tema-matlagning, och temat var gult (och lite orange)! Som vanligt kokade jag en soppa, som mer liknade en gryta.
 
 
 
Ja, soppan kanske inte ser så mycket ut för världen, men den var faktiskt god. Eftersom jag har utlovat mera recept, så tänker jag offentliggöra receptet på denna soppa. (Jag misstänker dock att alla andra kanske inte är så här överdrivet förtjusta i soppor med, typ, grönsaksbitar...)
 
Gul soppa
1-2 portioner
 
2 små gula lökar, klyftade
2 morötter, slantade
2 vitlöksklyftor, i skivor
3 dl vatten
0,5 hönsbuljongtärning (jag brukar använda ekologiska)
0,5 tsk curry
en nypa ingefära
en nypa gurkmeja
1 msk vispgrädde
1-2 msk citronsaft
2 torkade aprikoser, strimlade
50 g majs
0,5 syrligt äpple, skalat och tärnat
10 g glasnudlar
 
Riven ost till servering
 
Fräs löken och morötterna i lite olja. Häll över vattnet och tillsätt buljongtärning, kryddor och vitlök. Koka en stund så att morötterna blir mjuka. Tillsätt grädde, citronsaft och aprikoser och koka upp. Ta från värmen och rör ner äpple och glasnudlar. Låt nudlarna bli mjuka, och servera sedan med riven ost.
 
Märk väl att jag enbart använde gula kryddor! Kanske jag skall göra en helgrön soppa imorgon. Hehe.
Upp