Höstlov

I onsdags tog jag ett eget höstlov, och åkte hem till "min" ö. Ibland är det skönt att få koppla bort omvärlden lite! Nu sitter jag på färjan på väg tillbaka, med en lång nattlig biltur framför mig: Mysigt, mysigt! Jag tänker så bra i mörkret, med lite musik till.
 
Äpplen i mängder och massor, äppelkaka, skog, choklad med kaffe, och läsning, är några nyckelord för detta höstlov. Här är några bilder!
 
Jag bakade ett nyttigare variant av äppelkaka, med rivna äpplen och mycket krossad mandel i.
 
Jag invigde min nyinförskaffade lergryta, och bakade lite surdegsbröd med spelt och pumpafrön. Jag föredrar nog att baka bröd i lergryta framför att använda jäskorgar - det blev mjukt och saftigt.
 
De här fåren förstod hur de skulle ställa upp sig när de skulle vara med på bild, åtminstone.
 
 Vid träsket hittade jag tranbär.
 
Jag prövade på att lägga in hela äpplen också, i en kryddig sockerlag, men det kan hända att de blev lite äckliga, kanske. Dessutom misslyckades första försöket, så det resulterade i några burkar äppelmos istället...
 
Jag använde tranbären i en sallad med äpplen, babysallad, ruccola, rostade nötter och frön, en honungsvinägrett och smulad fetaost. Den blev både fin och god, så pass att mamma och jag tyckte att den skulle kvala in som sallad till årets julbord. På lördag vandrade därför Henrik och jag iväg till mossen, för att plocka mera!
 
Jag bakade en äppelkaka med ananas, kardemumma och vanilj också. Smeten var himmelskt god, men kakan blev lite sådär. Goda smaker, men konsistensen var inte riktigt som jag önskade.
 
Nu är mina studiebatterier laddade. Jag ser nästan fram emot att ta itu med de sista uppgifterna för några kurser. Snart är de ur världen, och snart åker jag hem igen, för att ha min fältpraktik!
Vardagligt | Höst, Höstlov, Lergryta, Tranbär, Äppelkaka | | En kommentar |

En ypperlig dag

Åh, vilken härlig lördag! Jag satt ju och doppade gårdagens kakao- och nötbiscotti i en kopp körsbärste, och läste en rysk 1800-tals roman. I skenet av levande ljus, förstås - tänk vad bra jag har det.
 
Jag inledde dagen med en joggingtur. Det är så fint därute just nu. Månne inte Vasa är som vackrast om hösten, med alla löv! Och den regntunga himlen.
 
Sedan satte jag igång med dagens projekt - storstädning, som jag faktiskt påbörjade redan igår (tack och lov, annars hade det tagit mig hela dagen).
 
 
Efter tre timmar var jag äntligen klar, och då var det dags för middag... Jag gjorde en speltpannkaka toppad med äpplen, curry, rödlök, tomat, fetaost, vanlig ost, timjan, basilika och peppar. Till det hade jag lite avokado, mosad med citron, salt och peppar.
 
Eftersom det är lördag tyckte jag att det var på sin plats med efterrätt, så jag drack en kopp kaffe (smaksatt med kakao och kanel), och åt några chokladbitar. Igår köpte jag två chokladstänger: en mörk dumle-stång, och en smaksatt med hallon och blåbär. Kaffe och choklad är så gott! Det är så gott att det känns nyttigt. Det frigör säkert endorfiner eller något sådant i hjärnan, för jag börjar känna mig lycklig och lyrisk varje gång.
 
Ja, av detta att döma, kan jag ju göra det offentligt; för några veckor sedan beslöt jag mig att bli kaffedrickare på heltid. (Jag behövde lite vardagsnöjen just då.)
 
Nåväl, nog om det. Efter maten lade jag mig på soffan och fördjupade mig i olika inlärningsteorier, eftersom jag har tent på fredag. Till och med det var trevligt idag, med lite musik till.
 
Nu ska jag räkna några matteuppgifter. Sedan ska jag baka scones och se på Morden i Midsomer.
 
Nej, nu lät det som att jag är en överenergisk person som idealiserar min dag, och vill ge alla andra människor dåligt samvete. Vi får väl hoppas att så ändå inte är fallet: Jag bad Gud om en bra dag, trots många göromål, och jag fick en (samt ett gott mod, fram för allt). Tack!
Vardagligt | Helg, Kaffe, Lördag, Pizzapannkaka, Tack | | En kommentar |
Upp